slide1.jpg

In 2011 hebben wij het hek rondom het beeld van Thorbecke aan het Thorbeckeplein in Amsterdam gerestaureerd.

 

  • thorbeckeplein_01
  • thorbeckeplein_02
  • thorbeckeplein_03
  • thorbeckeplein_04
  • thorbeckeplein_05
  • thorbeckeplein_06
  • thorbeckeplein_07

Lees hier meer over het Thorbeckeplein:

(Bron: Wikipedia)

Het Thorbeckeplein ligt in het centrum van Amsterdam, haaks op het Rembrandtplein en in het verlengde van de Reguliersgracht.
De naam gedenkt Johan Rudolph Thorbecke die een belangrijke rol speelde bij de vorming van de Nederlandse grondwet. Het plein is al decennia een belangrijk uitgaansgebied. Tot in de jaren 1970 stond het bekend vanwege de nachtclubs met de meer pikante dansshows. Toen die uit de mode raakten, verloederde het plein een beetje totdat in de tweede helft van de jaren 1980 een grote bierbrouwer een aantal panden in gebruik nam en er verschillende café-formules ging uitproberen. Tegenwoordig is het plein ook bekend vanwege de muzikale optredens. Op Koninginnedag is er altijd muziek op het plein met optredens van Nederlandse artiesten.

 

Het beeld van Thorbecke (Wikipedia)Het standbeeld van Thorbecke

Aan de kop van het plein staat een standbeeld van Thorbecke gemaakt door Ferdinand Leenhoff. Het standbeeld werd onthuld op 18 mei 1876, een kleine vier jaar na de dood van Thorbecke. Het standbeeld staat tegenwoordig op de lijst van rijksmonumenten.
In 2010 werd het plein opgeknapt en moest het beeld van Thorbecke van september 2010 tot juni 2011 worden verwijderd i.v.m. de werkzaamheden. Van de gelegenheid werd gebruikgemaakt om de sokkel te restaureren. In augustus werd het beeld 14 weken uitgeleend aan kunst- en architectencentrum Stroom. Op 15 december wordt het beeld weer op het Thorbeckeplein teruggezet.
Het plein heeft nieuwe bestrating gekregen en er werden kroonlantaarns geplaatst, maar de oude muziektent werd begin 2011 naar Artis overgeplaatst. Ook werd begin 2011 besloten de Modern Art Market, die vijfentwintig jaar lang iedere zondag van maart tot oktober op het plein werd gehouden, te verplaatsen naar het Rembrandtplein.

Kouwenhoven B.V.
Teerketelsteeg 12-14
1012 TB Amsterdam
Telefoon: 020 - 624 77 19
Fax: 0299 - 37 28 43
Email: info@kouwenhoven.nl

Wij zijn aangesloten bij:

Ga naar boven